Serviciile grafice sunt într-o continuă schimbare și adaptare la necesitățile societății tehnologice, urmează progresul informatic și se integrează în aplicații diverse. Mediul online este un exemplu grăitor prin prisma aplicațiilor web, site-urilor web de mici și mari dimensiuni. O serie de întrebări se pot ridica.

De ce este nevoie de un site web? Acesta aduce informații despre o persoană, o afacere, o entitate, o organizație, un ONG etc. Informează despre situații și probleme actuale și oferă rezolvări. Creează comunități. Permite strângere de fonduri și comerț de produse. Oferă voce și credibilitate [Iordan, 2017].

Ce este un utilizator? Este aceea persoană care are autoritatea de a folosi un dispozitiv, un echipament informatic, proces, serviciu, aplicație pentru a găsi o anumită informație, pentru a rezolva o problemă curentă sau a îndeplini o sarcină personală/profesională.

Ce reprezintă o rată de conversie? Se cuantifică prin numărul de utilizatori care intră într-un site web și care execută acțiunea dorită de deținătorul aplicației. Donează, contactează, cumpăra, se înscrie ca voluntar, se abonează la știri etc. Din 2000 de vizitatori ai site-ului, 200 s-au abonat, rezultă o rată de conversie de 200/2000 = 10% [Iordan, 2017].

Există legătură între rata de conversie și UX? Da, un design UX bun poate crește rata de conversie.

Ce este UX? O definiție simplificată subliniază că UX (User Experience) reprezintă toate aspectele interacțiunii unui utilizator cu un produs, serviciu sau companie/organizație. Are ca rol creșterea ratei de conversie, îmbunătățirea percepției asupra brand-ului, creșterea locului în topul căutărilor Google, reducerea costurilor de implementare, sporirea satisfacției utilizatorilor și creșterea numărului de utilizatori ce revin pe site [Iordan, 2017].

Există diferențe între UX  și UI? Termenii de UX și UI (User Interface) se definesc în mod diferit, primul reliefează tot ansamblul utilizator-interfață-funcții, iar cel de-al doilea pune accentul pe designul grafic al interfeței – interfața grafică dintre utilizator și sistem.  Mulți designeri consideră UI o parte integrată în procesul de UX. Din acest motiv de cele mai multe ori când se face referire la procesul de experiență a utilizatorului se face automat conexiunea cu interfața utilizatorului [Arriaga 2018].

Pentru alte informații vezi prezentarea: Introducere in UX – UI design